Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE ENKEL

Is shockwave therapie bij je enkel een goed idee?

Voor veel aandoeningen in de enkel is shockwave therapie een uitstekende behandeling. Dat komt omdat de enkel een gevoelige regio is waar veel pezen, spieren en kleine botten samenkomen. Zo’n plek is erg gevoelig voor infecties, en dat is net waar shockwave therapie zich in specialiseert.

Wanneer niet?

Pijn in je enkel kan echter heel wat verschillende vormen aannemen en het is belangrijk dat je de behandeling toespitst op de exacte aard van de aandoening. Een dokter weet hier uiteraard het meeste over, maar je kan vaak al een aardig beeld vormen door wat informatie op te zoeken op internet over de oorzaken, symptomen en behandelingen. Enkelpijn kan veroorzaakt worden door een peesontsteking (tendinitis), een geknelde zenuw, een breuk, maar ook chronische problemen zoals jicht, artritis en een slechte houding van de voet en het been. Bij de behandeling van de pijn moet je uiteraard rekening houden met de oorzaak, want shockwave therapie in de enkel heeft uiteraard geen zin bij een breuk. Dan moet je gewoon zo snel mogelijk geopereerd worden.

Wanneer wel?

Bij veel van de andere gevallen kan shockwave therapie voor de enkel echter een uitstekende behandeling zijn, net zoals bij hielpijn. Dat komt omdat shockwave therapie snel, efficiënt, veilig, niet invasief en bijna pijnloos is. Als je dat vergelijkt met een operatie, dan weet je natuurlijk meteen wat je moet kiezen. Vooral bij ontstekingen van de pezen in de enkel is shockwave therapie een heel goede keuze. Shockwave therapie werkt door middel van krachtige schokgolven die opgewekt worden door een speciaal apparaat. De golven reizen door je lichaam naar de plek waarop het apparaat gefocust staat, in dit geval dus je enkel. Daar brengen ze kleine “mini-breukjes” teweeg in het bindweefsel. Deze breukjes (vaak ook microtrauma genoemd) zijn onschadelijk, maar ze worden wel opgemerkt door het natuurlijke genezingssysteem van je lichaam. Alle aandacht wordt dan ook meteen op de behandelde plaats gefocust, waardoor de ontstoken plek meer nutriënten en andere stoffen krijgt. Hierdoor gaat de genezing van de ontsteking in een echte stroomversnelling en ben je er met enkele behandelingen (meestal drie tot vijf) van af, wat in scherp contrast staat met de maanden pijn die je kan ervaren bij een ernstige ontsteking van de pezen in je enkel.

Conclusie

Shockwave therapie voor pijn in de enkel kan dus zeker een goede oplossing zijn, maar informeer je altijd eerst goed over de aard van de pijn. Het internet is hierbij een goede eerste stap, maar vergeet niet dat een echte dokter of fysiotherapeut nog altijd veel meer weet.