Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE HAND

Dupuytren therapie en shockwave

De ziekte van Dupuytren is een is een ziekte waarbij de vingers van je hand permanent gebogen zijn in de richting van de handpalm. Iemand met de ziekte van Dupuytren kan zijn hand dus niet (of heel moeilijk) volledig strekken. Deze aandoening wordt ook Dupuytrens contractuur genoemd. Ze werd genoemd naar Guillaume Dupuytren, een Franse dokter die de aandoening voor het eerst beschreef. De behandeling is niet altijd eenvoudig en zelfs operaties bieden geen blijvende oplossing. Shockwave therapie wordt bij Dupuytren dan ook soms als een veelbelovende alternatieve techniek naar voren geschoven.

Wat is de oorzaak?

Dupuytren komt vooral voor bij oudere mensen en het duurt meestal enkele jaren voordat de patiënt hinderlijke klachten begint te ondervinden. Door een vorming van een streng van verhard bindweefsel tussen handpalm en vingers worden de vingers langzaamaan krom getrokken, totdat ze permanent gebogen staan. De diagnose van Dupuytren is behoorlijk eenvoudig: wanneer de patiënt zijn hand niet meer vlak op tafel op tafel kan leggen zonder pijn te hebben, lijdt hij of zij aan de ziekte. De oorzaak van Dupuytren is voor een groot deel erfelijk. Vooral bij personen van (Noord-)Europese afkomst komt de ziekte vaak voor. Om die reden wordt Dupuytren ook wel omschreven als een “Vikingziekte” of in sommige gevallen als een “Keltische Klauw”. Dupuytren komt ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Verder zijn er enkele studies die beweren dat alcoholisme, epilepsie en diabetes tot een hoger risico op de ziekte kunnen leiden.

Is shockwave therapie een alternatief voor een operatie?

De traditionele behandeling van de ziekte van Dupuytren is geen eenvoudige zaak, en daarom wordt shockwave therapie bij Dupuytren vaak aangeduid als een goede keuze. Mede omdat er geen beter alternatief voorhanden is. De resultaten zijn soms wisselend, maar de behandelvorm heeft geen risicovolle bij- of nawerkingen. Dit in tegenstelling tot een operatieve ingreep, wat altijd infectiegevaar met zich meebrengt.  Een dokter kan wel pijnstillers voorschrijven om de pijn in handen en vingers te verminderen, maar je bewegingsvrijheid krijg je daar niet mee terug. Collageen injecties en stralingstherapie kunnen efficiënte behandelingen zijn, maar enkel in vroege stadia van de ziekte. Omdat mensen met Dupuytren vaak lang wachten voor ze naar de dokter gaan met hun klachten, moet er vaak naar een meer drastische oplossing gezocht worden. Verder is stralingstherapie er eigenlijk vooral op gericht om de uitbreiding van de ziekte tegen te gaan in plaats van de aandoening echt te genezen. Shockwave therape lijkt bij Dupuytren in een later stadium dus een goede oplossing, want het enige alternatief is een invasieve operatie. Bij zo’n operatie wordt het hand van de patiënt opengesneden en worden de aangetaste pezen en bindweefsels handmatig verwijdert. De behandeling van Dupuytren met shockwave therapie is echter nog niet erkend als een standaardprocedure en er zal wellicht nog heel wat onderzoek moeten gebeuren voordat dokters de techniek actief beginnen voor te schrijven. Dit in tegenstelling het behandelen van een hielspoor met eswt, waar reeds het nodige onderzoek naar is gedaan.

Shockwave therapie bij een triggerfinger

Een trigger finger is een aandoening aan de pezen in de hand. Het resultaat is dat je de vingers in je hand niet kan strekken zonder hevige pijn. Daardoor is je vinger voortdurend gebogen en lijkt het alsof je je vinger voortdurend om een denkbeeldige trekker van een pistool houdt. Om die reden spreekt men van een zogenaamde triggerfinger. Het hoeft niet voortdurend voor last te zorgen. Maar wanneer de conditie niet vanzelf verdwijnt, is het zeker aangeraden maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor shockwave therapie voor het behandelen van een triggerfinger.

Hoe ontstaat zo’n springvinger?

Een triggerfinger ontstaat wanneer de pees in je vinger niet meer vrij kan bewegen. Dit kan zijn omdat de gleuf waarin de pees moet glijden niet meer genoeg synoviaal vocht bevat of omdat een ontsteking van de pees (tendinitis) ervoor zorgt dat de pees opgezwollen is en niet meer in de gleuf past. Een val of andere fysieke schade kan er ook voor zorgen dat de pees vastzit en niet meer zijn normale functie kan vervullen. Ook de eerste stadia van de ziekte van Dupuytren kunnen gepaard gaan met de ontwikkeling van een triggerfinger.

Is het te behandelen?

De behandeling van een triggerfinger kan op verschillende manieren gebeuren. In sommige gevallen gaat de aandoening namelijk vanzelf weer over, maar veel mensen merken dat het na enkele weken nog niet beter gaat en kiezen er daarom voor om naar de dokter te stappen. Een verstandige keuze, want vaak moet een triggerfinger behandeld worden met ernstige pijnstillende middelen zoals cortisone-injecties. Meer dan de helft van de patiënten zijn geholpen met deze pijnstillers, maar de kans bestaat nog steeds dat de pijn niet verdwijnt. In dat geval kan je op zoek gaan naar alternatieve technieken, zoals shockwave therapie. Er is ook een behoorlijk eenvoudige operatie die kan uitgevoerd worden. Een chirurg zal in dat geval de gleuf van de pees opensnijden zodat de pees weer vrij kan bewegen. Deze operatie is behoorlijk veilig en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, maar een chirurgische ingreep is natuurlijk nooit helemaal zonder risico. Kies je liever niet meteen voor een operatie, vraag dan zeker informatie over het behandelen van een triggerfinger met shockwave therapie. Er zijn verschillende andere alternatieven die de afgelopen jaren succes hebben geboekt. Het gaat om acupunctuur, fonoforese en verschillende vormen van fysiotherapie. Veel van deze alternatieve technieken worden niet terugbetaald door je zorgverzekering, dus let daarmee op.