Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE HEUP

Slijmbeursontsteking van de heup, is behandeling met shockwave zinvol?

Een slijmbeursontsteking is een veelvoorkomende ontsteking. Slijmbeurzen zijn kleine met vocht gevulde ruimtes vlakbij je pezen en gewrichten. Ze dienen als een soort kussentjes om schokken op te vangen die je gewrichten en pezen te verduren krijgen. Een slijmbeurs wordt door dokters ook wel een bursa genoemd, en een slijmbeursontsteking krijgt vaak de naam bursitis. Een slijmbeursontsteking aan de heup is één van de meestvoorkomende vormen van bursitis. De behandeling bestaat meestal uit rust en minimale belasting, maar pijnstillers en fysiotherapie kunnen vaak een grote hulp zijn voor ernstige gevallen. Shockwave therapie is bij een slijmbeursontsteking aan de heup één van de meestbelovende alternatieve technieken, net zoals bij een hielspoor probleem.

Wat veroorzaakt een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking van de heup is meestal het gevolg van overbelasting. Dat wil zeggen dat je door langdurige en intensieve druk op de pezen en gewrichten in je heup, een ontsteking in de slijmbeurs hebt ontwikkeld. Dit heeft tot gevolg dat de slijmbeurs opzwelt en dat je je heup minder makkelijk kan bewegen. Vaak gaat een slijmbeursontsteking van de heup ook gepaard met chronische en zeurende pijn die in sommige gevallen heel ernstig kan worden. Meestal kan de gezwollen slijmbeurs dan ook met het blote oog waargenomen worden als een pijnlijke rode bult. Wanneer je al die symptomen herkent, weet je dus dat je met een slijmbeursontsteking van de heup zit. Is de pijn ernstig en gaat het niet over, dan moet je beslist een dokter raadplegen.

Hoe los je het op?

De kans is echter reëel dat de dokter je gewoon een lange periode van rust en minimale belasting aanraadt, want een slijmbeursontsteking geneest inderdaad in veel gevallen gewoon vanzelf. Soms is het genezingsproces echter pijnlijker of minder snel dan je zou wensen. Dan kan je beroep doen op pijnstillers om de pijn te verlichten of fysiotherapie om het genezingsproces te versnellen. Ook shockwave therapie heeft bij een slijmbeursontsteking aan de heup een belangrijke rol. Deze techniek, die bij heel wat andere aandoeningen in pezen en gewrichten wordt toegepast, stimuleert de natuurlijke genezende krachten van je eigen lichaam. Veel mensen ervaren de behandeling als (bijna) pijnloos, snel en efficiënt. Enkele behandelingen kunnen je al van je pijn afhelpen en voor veel mensen is eswt als behandeling bij een slijmbeursontsteking van de heup dan ook een geschenk uit de hemel. Deze niet-invasieve techniek zorgt ervoor dat de ontsteking veel sneller geneest, waardoor je geen lange periode van rust, pijnstillers en fysiotherapie moet doormaken. Erg handig als je zo snel mogelijk weer actief wilt zijn dus.

Shockwave therapie bij pijn in je lies

De lies is een regio bestaande uit twee huidplooien bij de overgang tussen het bovenlichaam en het onderlichaam aan beide kanten van de schaamstreek. Pijn in de lies komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben. De aard van de pijn kan ook erg verschillen, van nauwelijks merkbaar tot enorm pijnvol. Wat juist de correcte behandeling van pijn in de lies is, hangt af van de oorzaak en de aard van de pijn. Shockwave therapie voor lies pijn kan in veel gevallen een goede keuze zijn.

Hoe ontstaan liesklachten?

Pijn in de lies kan het gevolg zijn van een plotse beweging tijdens sport of werk, maar ook auto-ongevallen kunnen voor plotse pijn in de lies zorgen. De spieren in je lies worden dan te ver uitgerekt of kunnen in zeer ernstige gevallen zelfs scheuren. Pijn in de lies kan echter ook geleidelijk ontstaan, dus niet als gevolg van een plotse handeling. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld erg veel sport en veel gebruik maakt van de spieren in de regio. Verder kan pijn in de lies ook een uitstraling zijn van pijn ergens anders in je lichaam. Spieren, ligamenten of pezen elders in je benen kunnen namelijk aan de oorzaak liggen van de pijn die je in je lies voelt.

Wat als je liespijn niet vanzelf verdwijnt?

Is de pijn niet ernstig, dan is de kans echter groot dat de pijn vanzelf geneest als je voldoende rust. Het is dan wel belangrijk dat je de pijnlijke plek op een correcte manier verzorgd. Belangrijk is vooral dat je één tot twee weken rust. Dat houdt in dat je niet meer gaat sporten en alle andere activiteiten die de spieren in je lies belasten, stopzet. Een spierverrekking in deze regio geneest in vele gevallen vanzelf, maar dan moet je wel even geduld hebben. Shockwave therapie voor de lies kan een oplossing bieden wanneer de pijn niet verdwijnt of zelfs erger wordt. Voordat je kiest om de pijn in je lies met shockwave therapie te laten behandelen, moet je zeker eerst een juiste diagnose laten stellen. Niet alle aandoeningen kunnen efficiënt met deze techniek behandelt worden. Om de pijn zelf te verminderen, kan je wel gebruik maken van enkele handige middeltjes. Zo kan een ijspakket op de pijnlijke plek wonderen doen. Ook milde pijnstillers kunnen je helpen de ergste pijn te onderdrukken.