Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE KNIE

Shockwave therapie als beste lopersknie behandeling?

lopersknie behandelingZoals de naam al doet vermoeden is een lopersknie (of runner’s knee in het Engels) een aandoening die vaak voorkomt bij hardlopers. Verder hebben ook atleten die een sport beoefenen waarin veel gerend wordt een verhoogd risico op het ontwikkelen van een lopersknie. Eigenlijk is een lopersknie een term die gebruikt wordt voor verschillende specifieke aandoeningen met verschillende oorzaken en symptomen. Meestal zal een lopersknie zich echter uiten als een stekende pijn in de buurt van de knieschijf. De lopersknie behandeling bestaat meestal uit rust en koeling van het pijnlijke gebied. Wanneer dat niet helpt, moet je beslist langs een dokter of fysio gaan. Die kan je helpen met het behandelen van de pijn en onderliggende problematiek met bijvoorbeeld shockwave therapie.

De oorzaak is duidelijk

Lopersknie wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Bijvoorbeeld bij hardlopers wordt er erg veel druk gelegd op de knieën. Je lichaam probeert daarvoor te compenseren, maar wanneer de herstelling trager verloopt dan jouw trainingsschema, wordt het natuurlijk alleen maar erger. Zeker wanneer je een erg zwaar trainingsschema volgt en niet voldoende opwarmt, loop je een hoog risico op het ontwikkelen van een lopersknie. Ook wanneer je geen goede loopschoenen hebt of wanneer je O-benen hebt, loop je meer risico. Mensen met O-benen leggen namelijk van nature meer druk op de knieën.

Hoe kom je ervan af?

De behandeling van een lopersknie is in de eerste plaats eenvoudig en veel mensen kiezen ervoor om niet eens naar de dokter of fysiotherapeut te gaan wanneer ze pijn in hun knieën krijgen. De oorzaak voor veel hardlopers is namelijk meteen duidelijk, maar de behandeling is niet altijd leuk om te horen: je moet je trainingsschema namelijk meteen gaan afbouwen. Sommige specialisten raden aan om meteen te stoppen, terwijl anderen voor een geleidelijke afbouwen van het trainen zijn. Gun jezelf enkele weken rust en de kans is groot dat je lopersknie vanzelf verdwijnt. Gebeurt dit echter niet, dan moet je niet aarzelen om een dokter of fysio te contacteren. Die wet wellicht meteen raad. De dokter schrijft je waarschijnlijk enkele pijnstillers en rust. Bij de therapeut doe je misschien een aantal sessies, waar je versterkende oefeningen voor je knie zal leren en eventueel extra aandacht krijgt voor je looppatroon. Aarzel niet om informatie te vragen over aanvullende technieken zoals shockwave therapie voor je lopersknie. Shockwave therapie heeft namelijk al meermaals bewezen een uitstekende behandelingsmethode te zijn voor een lopersknie. Het is een veilige en efficiënte techniek die al heel wat mensen van hun pijn heeft verlost.

Shockwave therapie bij Osgood Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening waarbij de kniepees ontstoken is en er een pijnlijke bult gevormd wordt net onder de knie. De ziekte komt het vaakst voor bij jonge mensen, en dan voornamelijk tijdens de groeispurt die deel is van de puberteit. Verder wordt Osgood Schlatter geassocieerd met overbelasting, bijvoorbeeld door sporten waarbij rennen, spring of plotse veranderingen in richting een belangrijke rol spelen. De ziekte van Osgood Schlatter verdwijnt in veel gevallen na de puberteit, maar er zijn gevallen waarbij de pijnlijke bobbel net onder knie blijft bestaan. Pijnstillers kunnen gebruikt worden voor een initiële behandeling, maar wanneer de ziekte ook bij een volwassen patiënt voor problemen blijft zorgen, wordt bij Osgood Schlatter shockwave therapie of een operatie aangeraden.

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Osgood Schlatter treedt meestal op bij jongens en meisjes tussen de 9 en de 16 jaar oud, iets meer bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak van Osgood Schlatter is niet helemaal bekend, maar men weet wel dat een groeispurt in combinatie met veel sporten ervoor zorgt dat de aandoening zo vaak bij jongeren voorkomt. Na twee tot drie jaar verdwijnt de conditie meestal vanzelf, maar als de aandoening erg veel pijn oplevert, kan je natuurlijk niet zo lang wachten. Shockwave therapie bij Osgood Schlatter kan een goede keuze zijn. Op die manier kan je de aandoening bij de wortel aanpakken (en dus niet gewoon symptomen bestrijden) zonder dat je voor een operatie hoeft te kiezen.

De behandelmogelijkheden

Wanneer Osgood Schlatter bij een patiënt vastgesteld wordt, bestaat de behandeling voornamelijk uit rust, eventueel met ijspakketten, een brace en kompressen voor het drukken van de pijn. Wanneer nodig kan de patiënt ook milde pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen nemen. Wanneer de symptomen van Osgood Schlatter van chronische aard zijn, wordt vaak overgegaan tot een operatie. De chirurgische ingreep om Osgood Schlatter te genezen levert over het algemeen goede resultaten, maar een operatie is natuurlijk nooit helemaal risicoloos. Vooral wanneer de patiënt volgroeid is en nog steeds last heeft van de aandoening, is een operatie de juiste keuze. Shockwave therapie wint echter al geruime tijd aan populariteit wanneer het op de behandeling van Osgood Schlatter aankomt. Shockwave therapie bij Osgood Schlatter is een veilig en betrouwbaar alternatief dat in recente medische studies een grote kans op succes opleverde. In een studie uit 2012 werden 75% van de patiënten die kampten met Osgood Schlatter genezen door shockwave therapie. Overleg met je shockwave specialist en / of arts of dit een goede behandeloptie voor jou is.

Shockwave therapie bij een jumpers knee

jumpers knee behandelingEen jumper’s knee of springersknie in het Nederlands is een veelvoorkomende aandoening aan de knieschijfpees vlak onder de knie. De aandoening wordt ook wel patellatendinopathie genoemd. De patella is een andere naam voor de knieschijf en het woord “tendinopathie” duidt aan dat het gaat om een aandoening aan een pees. De behandeling van zo’n jumpers knee is niet altijd eenvoudig en kan lang aanslepen. Daarom raden veel experts aan op zoek te gaan naar alternatieve technieken voor het genezen van een jumpers knee, zoals shockwave therapie.

Oorzaak

De knieschijfpees verbindt je knieschijf of patella met je scheenbeen. Deze pees kan ontstoken worden door overbelasting, wat vooral voorkomt bij sporters die vaak springende bewegingen uitvoeren. Vandaar dus ook de naam jumpers knee. Mensen die aan basketbal, volleybal of atletiek doen, lopen dus een hoger risico om zo’n jumpers knee te ontwikkelen. Vaak evolueert de aard van de aandoening en duurt het erg lang voordat een patiënt met zijn klachten naar de dokter stapt. Meestal begint een jumpers knee als een zachte pijn die je enkel na een zware inspanning, bijvoorbeeld een sportmatch, ervaart, zonder dat het je bewegingsvrijheid vermindert of je al te veel ongemak bezorgt. In een volgend stadium komt de pijn ook voor tijdens de activiteit zelf en duurt de pijn ook langer nadat de sportprestatie is afgelopen. Het wordt dan steeds moeilijker om op topniveau te blijven presteren, omdat de pijn telkens intenser wordt. Als je de aandoening nog verder laat komen en je gaat niet meteen naar een dokter terwijl je blijft verder sporten, kan de enige oplossing een operatie zijn.

Behandeling

Wanneer je op tijd bent met het vaststellen van de pijn en je tijdig een dokter of fysio bezoekt, hoeft het zover echter helemaal niet te komen. Meestal zal de dokter of fysiotherapeut je enkele stretch-oefeningen en veel rust adviseren. Ook versterkende oefeningen en een brace kunnen je helpen met het genezingsproces te versnellen. De dokter zal je uiteraard ook aanraden om voor een bepaalde tijd te stoppen met sporten. Je kan ook enkele zachte pijnstillers zoals ibuprofen nemen om te pijn te verzachten. Speciale aandacht moeten we echter geven aan shockwave therapie voor een jumpers knee. Shockwave therapie is een techniek die krachtige schokgolven gebruikt om de genezing van ontstekingen te versnellen en het werkt wonderbaarlijk goed voor een jumpers knee. Shockwave therapie wordt al een tijd lang gebruikt voor een hele groep peesaandoeningen, zoals hielproblemen, en het resultaat is meestal erg succesvol. Heb je last van een jumpers knee, vraag je arts of fysiotherapeut dan meteen om meer informatie over shockwave therapie.

Shockwave therapie van de kniepees

kniepees behandelingDe kniepees of knieschijfpees is een belangrijk ligament dat je knieschijf verbindt met je scheenbeen. Deze pees, ook wel de patellapees genoemd, speelt een belangrijke rol in de werking van je knie. Ze zorgt ervoor dat je spieren kunnen strekken zodat je je been kan bewegen. Pijn in de kniepees wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking die de naam patella tendinitis krijgt. Patella is de wetenschappelijke naam voor je knieschijf en het woord “tendinitis” duidt erop dat het om een ontsteking van een pees gaat. De behandeling kan vaak een handje geholpen worden door shockwave therapie voor de kniepees.

Waardoor ontstaat een kniepeesontsteking?

Een kniepeesontsteking krijg je meestal door overbelasting. Atleten die sporten beoefenen waar je vaak moet springen, zoals basketbal en volleybal, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van zo’n ontsteking. Soms wordt de ontsteking daarom ook een “jumper’s knee” genoemd, een springersknie dus. Eigenlijk kan iedereen zo’n ontsteking krijgen, maar het komt wel vaker voor bij sporters. Door herhaaldelijk druk te leggen op de pees, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Die scheurtjes probeert je lichaam zo goed mogelijk te repareren, maar wanneer je erg intensief sport, ontstaan ze sneller dan je lichaam ze kan repareren. Op die manier ontstaat er een ontsteking die je pees doet verzwakken en die pijn veroorzaakt. Behandeling van pijn in de kniepees begint meestal met fysiotherapie die de pees weer sterk en gezond moet maken, maar steeds vaker worden alternatieve technieken gebruikt. Shockwave therapie voor de kniepees is bijvoorbeeld vaak erg succesvol in combinatie met fysiotherapie.

Heeft shockwave therapie zin?

Belangrijk bij de behandeling van pijn in de kniepees is dat je meteen je trainingsschema aanpast. Is de pijn ernstig, dan is het beter dat je gewoon helemaal stopt met sporten voor een tijdje. Dat klinkt niet leuk, maar het is de enige manier om verdere overbelasting van de pees tegen te gaan. Vraag advies aan een expert als je toch wilt blijven trainen. Hij zal je enkele alternatieve oefeningen aanraden die je pezen minder hard belasten. Bij pijn in de kniepees kan shockwave therapie een erg handig hulpmiddel zijn. Deze alternatieve techniek heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen en de reden hoef je niet ver te zoeken. Shockwave therapie voor de kniepees werkt door het natuurlijke genezingsproces van je lichaam te stimuleren. Dat doet het door de toevoer van nutriënten naar de pijnlijke plek te vergroten. Op die manier kan je pees sneller genezen en ben je veel sneller van de pijn af dan wanneer je enkel zou rusten.

Shockwave therapie bij gescheurde kruisbanden

De kruisbanden zijn kruisvormige ligamenten in je knie. Ze spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van het kniegewricht en zorgen er ook voor dat je zoveel mogelijk bewegingsvrijheid hebt. Een scheur in de voorste kruisband is één van de meestvoorkomende letsels aan de ligamenten. Meestal is een operatie noodzakelijk. Shockwave therapie kan na de operatie een belangrijke rol spelen om het herstel te bevorderen.

Wanneer scheur je je kruisbanden?

Gescheurde kruisbanden komen vaker voor bij mensen die intensief sporten. Vooral in sporten waarin er direct contact is met tegenspelers lopen de kruisbanden een verhoogd risico. Kruisbanden scheuren meestal wanneer je heel snel moet stoppen, bijvoorbeeld wanneer je tegen een tegenspeler opbotst. Ook plotse draaibewegingen van de knie kunnen ervoor zorgen dat je kruisbanden scheuren. Er zijn trouwens ook enkele studies die aantonen dat gescheurde kruisbanden vaker voorkomen bij vrouwelijke sporters dan bij mannelijke sporters. Over de exacte reden is niet iedereen het eens, maar veel onderzoekers gaan ervan uit dat het komt door geslachtsspecifieke bot- en spierstructuren die het makkelijker maken voor kruisbanden om te scheuren bij vrouwen. Vlak na het scheuren van de kruisbanden voel je meestal meteen pijn en zie je dat de pijnlijke plek opzwelt. Je knie voelt onstabiel en bepaalde bewegingen doen pijn. Bij bovengenoemde symptomen zoek je dus best meteen een dokter op, want gescheurde kruisbanden moeten zo snel mogelijk behandelt worden.

Duurt de revalidatie lang?

De behandeling van gescheurde kruisbanden houdt vaak een operatie in met een herstelperiode van minimaal een jaar. Mensen die ervoor kiezen om geen operatie te ondergaan ontwikkelen vaak secundaire symptomen. In sommige gevallen is een operatie echter niet nodig. Bijvoorbeeld wanneer de scheuring niet volledig is of wanneer de patiënt nog steeds een kind is. Ook bij mensen die geen actieve levensstijl hebben en niet intensief sporten, hoeft een operatie niet per se, maar wordt het soms nog steeds aangeraden. In dat geval kan bijvoorbeeld shockwave therapie wel helpen de pijn in je kruisbanden te verminderen. Over het algemeen zal een dokter je echter steeds een operatie aanbevelen. Een operatie aan gescheurde kruisbanden is een routine-procedure in veel ziekenhuizen. In sommige gevallen worden de kruisbanden gewoon weer aan elkaar genaaid, maar steeds vaker gaat men over naar het gebruiken van een transplantatie. Er wordt dan een stukje van een andere pees in je lichaam gebruikt om de gescheurde kruisband te vervangen. Meestal gaat het om pezen in je hamstrings, quadriceps, of kniepees. Er is telkens een kleine kans dat de operatie niet definitief is en dat de kruisbanden opnieuw scheuren, maar door transplantatie te gebruiken valt dat tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. Het blijkt dat wanneer shockwave therapie na reconstructie van kruisbanden wordt toegepast, de knie beter functioneert.