Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE SCHOUDER

Werkt shockwave therapie bij frozen shoulder?

Een frozen shoulder (letterlijk: “bevroren schouder”) is een pijnlijke aandoening aan het schoudergewricht. Eén van de meest typerende kenmerken van een frozen shoulder is de beperking in bewegingsvrijheid. Dat komt omdat de gewrichtskapsule van je schouder minder elasticiteit vertoont door een ontsteking. Een frozen shoulder gaat vaak gepaard met chronische pijnen die erger worden bij koud weer. Vaak is het zo dat een klein tikje op de schouder voor hevige pijnscheuten kan zorgen bij mensen met een frozen shoulder. De behandeling van deze aandoening is gericht op het verzachten van de symptomen. Shockwave therapie wordt bij een frozen shoulder aangeraden door verschillende experts en kan je pijn genezen en je bewegingsvrijheid herstellen op een efficiënte en veilige manier. De shockwave therapie vergoeding verschilt per verzekeraar en behandelaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaken van een frozen shoulder zijn voor een groot deel onbekend, maar wel zijn er enkele risicofactoren die je een grotere kans geven om een frozen shoulder te ontwikkelen. Zo komt de aandoening het vaakst voor bij personen tussen de 40 en de 60 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook mensen die aan diabetes mellitus of hart- of longziekten lijden, bevinden zich in een hogere risicoklasse. Verder kan de ontwikkeling van een frozen shoulder drastisch versnelt worden door een korte hevige schok, zoals bijvoorbeeld een val, of door een zware belasting van het schoudergewricht, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Bestaat er een effectieve behandeling?

shockwave therapie schouderShockwave therapie bij frozen shoulder is, net zoals bij een hielspoor behandeling, slechts één van de behandelingsmethoden, maar wellicht één van de meest doeltreffende zonder dat er geopereerd moet worden. Bij milde gevallen van een frozen shoulder is er vaak geen uitgebreide behandeling nodig. De patiënt ondervindt wel pijn en een kleine belemmering in bewegingsvrijheid, maar meestal gaat dit na een periode van rust vanzelf over. In meer acute gevallen is gewoon rusten geen optie omdat de pijn te hevig is. Zoals bij veel gewrichtsaandoeningen, bestaat de initiële behandeling in dit geval uit het bestrijden van de pijn. Niet-steroïde pijnstillers zijn bij de behandeling van een frozen shoulder niet zo erg efficiënt, want door de slechte doorbloeding in de getroffen gewrichten, missen de pijnstillers een deel van hun werking. Daarom wordt er vaak gekozen voor directe injecties van krachtige pijnstillers zoals cortisone. Verder kan een chirurgische ingreep of shockwave therapie bij frozen shoulder een geschenk uit de hemel zijn. Shockwave therapie bij frozen shoulder heeft het voordeel dat de behandeling blijvend is en geen invasieve operatie vereist. Zo’n operatie is namelijk nooit helemaal zonder risico. Meer informatie over een frozen shoulder vind je hier.

Is shockwave therapie bij kalk in je schouder een goed alternatief?

Kalkafzetting in de schouder is een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot de ontwikkeling van een ontsteking in het getroffen gebied en dan in het bijzonder de pezen in je schouder. Die ontsteking krijgt ook wel de naam tendinitis calcarea, vrij vertaald: een peesontsteking (tendinitis) als gevolg van verkalking (calcarea). Shockwave therapie kan bij kalk in de schouder een uitstekende behandelingsmethode zijn, zeker wanneer conventionele methoden niet helpen en een operatie het enige alternatief is.

Wat is de oorzaak van verkalking?

De oorzaak van verkalkingen in de schouder is niet geheel duidelijk. Verkalking heeft over het algemeen te maken met belasting en algemene slijtage door veroudering. Een combinatie van de twee ligt wellicht aan de basis van de meeste verkalkingen, maar vaak is het zo dat een dokter geen eenduidige oorzaak kan aanduiden voor de aandoening. Sommige experts geloven echter dat de pezen in je schouder niet genoeg zuurstof krijgen en dat je daardoor een kalkafzetting krijgt.

Wat is de beste behandeling?

Frozen shoulder behandeling met een injectieDe behandeling van kalk in de schouder is gelukkig heel wat minder mysterieus dan de oorzaak. Er zijn een handvol conventionele behandelingen beschikbaar, maar er worden ook enkele veelbelovende alternatieve technieken gebruikt bij het genezingsproces. Zo heeft shockwave therapie voor kalk in de schouder al meermaals aangetoond een uitstekende behandeling te zijn. De initiële behandeling van kalk in de schouder zal bestaan uit een bestrijding van de symptomen van de ontsteking. Dit houdt in dat je veel zal rusten en enkele zachte pijnstillers of ontstekingsremmers neemt. Zwaardere pijnstillers zoals cortisone-injecties worden in ernstige gevallen ook gebruikt. Verder kunnen de kalkafzettingen ook verwijderd worden door met naalden een zoutoplossing te injecteren in het ontstoken gebied. Dit proces kan de verkalkingen helpen oplossen en is geheel zonder risico. Vroeger werd vaak ultrasound gebruikt om kalkafzettingen af te breken, maar die techniek wordt steeds vaker vervangen door shockwave therapie. Deze maakt gebruik van een machine om krachtige schokgolven te genereren en te focussen op het getroffen gebied. De schokgolven doen de kalkafzettingen opbreken zodat het lichaam ze makkelijker kan afbreken. Op die manier wordt de pijn verlicht en wordt het genezingsproces drastisch verkort. Shockwave therapie voor kalk in de schouder is ondertussen een algemeen gebruikte techniek die zijn succes al meermaals bewezen heeft. Aarzel dus niet om je dokter aan te spreken over het gebruik van shockwave therapie voor de behandeling van een ontsteking ten gevolge van kalkafzettingen in je schouder. Hieronder een video waarbij kalk operatief wordt verwijderd.