Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE MORTONS NEUROOM

Shockwave therapie bij een Mortons neuroom

Mortons neuroom is een aandoening die ontstaat door een knelling van een zenuw in de voet. Het wordt ook Mortons neuralgie genoemd. De aandoening gaat gepaard met pijn en zwelling, meestal tussen de derde en vierde teen als je vanaf de grote teen telt. Over de exacte oorzaak van Mortons neuroom is niet iedereen het eens. De behandeling bestaat meestal uit pijnstillers en aangepaste schoenen, maar in sommige gevallen moet er ook een operatie bij komen kijken. Shockwave therapie voor Mortons neuroom kan eveneens een oplossing bieden.

Is de oorzaak bekend?

De oorzaak van Mortons neuroom is niet helemaal bekend, maar veel experts zijn het er ondertussen over eens dat een knelling van de zenuw tussen je derde en vierde teen aan de basis ligt. Zo’n zenuwknelling kan verschillende oorzaken hebben, zoals het dragen van erg nauwe schoenen of hoge hakken, maar ook afwijkingen aan de houding van je voet kunnen Mortons neuroom veroorzaken. Een holvoet (tegengestelde van een platvoet) en een spreidvoet kunnen bijvoorbeeld leiden tot de knelling van een zenuw.

Welke behandeling is effectief?

De conservatieve behandeling van Mortons neuroom is in veel gevallen een goede stap. Vaak zijn zware pijnstillers zoals cortisone nodig om de pijn te drukken, want die kan erg hevig zijn. Ook kan een orthopedische prothese (soms ook orthese genoemd) hulp bieden bij het ondersteunen van de voet. Dit is een uitwendige constructie die je helpt bij het verbeteren van de houding van je voet. Vaak kan het dragen van een orthopedische prothese de pijn verlichten en je leren een correcte houding aan te nemen zodat de knelling van de zenuw vanzelf weggaat. Pijnstillers en protheses werken echter niet voor iedereen, en daarom is er nood aan alternatieve technieken voor de behandeling van Mortons neuroom, zoals shockwave therapie. Soms wordt shockwave therapie gecomplementeerd met alcohol-injecties in de voet, die helpen de knelling op te lossen. Er is echter nog niet zoveel bewijs voor eswt bij deze aandoening als voor shockwave bij een hielspoor. Een studie over de eswt behandeling voor Mortons neuroom met een klein aantal proefpersonen geeft in ieder geval positieve resultaten. Bijna tweederde van de groep die werd behandeld met eswt gaf een verbetering van de pijnscore aan met meer dan 50%. Wanneer Shockwave therapie voor Mortons neuroom niet helpt en ook klassieke methodes met pijnstillers en protheses niet werken, bestaat de kans dat je voor een operatie moet kiezen. Het pijnlijke stuk zenuwweefsel wordt dan uit je voet gesneden. Er is een kleine kans dat het neuroom echter na de operatie gewoon terugkomt en veel patiënten merken dat hun derde en vierde teen voortdurend gespreid staan na de operatie. Een alternatieve operatie die cryogene neuroablatie heet is een tweede soort operatieve techniek die gebruikt wordt voor het verwijderen van de zenuwknelling. Deze techniek gebruikt een koude naald om de pijnlijke zenuwen stuk te vriezen.