Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE bij SHIN SPLINTS

Is shockwave therapie als shin splints behandeling de oplossing?

Shin splints is een aandoening die getypeerd wordt door pijn aan de binnenkant van het scheenbeen. De aandoening wordt ook wel een scheenbeenvliesontsteking genoemd, want daar gaat het eigenlijk om: een ontsteking van het vlies dat je benen bedekt. Dit vlies zit om je botten heen en is erg gevoelig voor pijn. Shin splints komen vaak voor bij atleten die sporten beoefenen waar veel gerend wordt, bijvoorbeeld bij atletiek of voetbal. De pijn situeert zich aan de binnenkant van het been tussen knie en enkel. De behandeling van shin splints begint meestal met eenvoudige rust en verzorging, maar in sommige gevallen kan shockwave therapie als shin splints behandeling een uitstekende oplossing bieden. Net zoals deze therapievorm een uitkomst biedt voor mensen met een hielspoor.

Hoe ontstaat het?

Shin splints zijn geassocieerd met herhaaldelijke overbelasting van het bindweefsel dat de scheenbenen omringd, maar de exacte oorzaak is eigenlijk niet geweten. Wel weet men dat die overbelasting vaak te maken heeft met sport of andere intense druk op de scheenbenen. Ook kan het zijn dat je spieren een plotse schok in het scheenbeen moeten opvangen, maar hier niet toe in staat zijn. Het bot zelf moet dan de schok opvangen, wat bij herhaaldelijke belasting kan leiden tot een ontsteking, met pijn tot gevolg. Enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van shin splints verhogen zijn een intense sportroutine die veel druk legt op de scheenbenen, vooral wanneer de sport uitgevoerd wordt op een harde ondergrond zoals asfalt of beton. Opmerkelijk is dat ook roken en een slechte conditie als risicofactoren voor shin splints genoemd worden.  

Is scheenbeenvliesontsteking behandelen mogelijk?

Zoals bij veel aandoeningen die veroorzaakt worden door overbelasting, bestaat de behandeling initieel uit het wegnemen van de belasting: rust, dus. Volg je een strak trainingsschema, dan zal je dat moeten afbouwen of zelfs helemaal moeten stoppen, totdat de ontsteking voorbij is. IJs en pijnstillers kunnen je helpen te pijn te drukken en in veel gevallen zal een dokter enkele fysiotherapie oefeningen voorschrijven die je zullen helpen bij het versterken van de spieren. Scheenbeenvliesontsteking behandelen met shockwave therapie is een techniek die steeds vaker gebruikt wordt gebruikt en met reden. Het is een uitstekende keuze wanneer de pijn niet vanzelf verdwijnt na enkele weken rust. Wanneer zelfs dat niet werkt is de enige mogelijkheid een invasieve operatie, en dat is nooit helemaal zonder risico. Meestal wordt slechts in extreme gevallen, wanneer de pijn na meer dan een jaar nog niet weg is, overgegaan tot een operatie.