Clicky

SHOCKWAVE THERAPIE VERGOEDING

Wat zegt De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)?

De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt welke zorg aanbieders in rekening mogen brengen en wat de zorg (maximaal) mag kosten (Bron NZa).

Als shockwave therapie onderdeel is van een behandeling fysiotherapie mag er een zitting fysiotherapie in rekening worden gebracht. Als shockwavetherapie los wordt toegepast of door een niet-fysiotherapeut, valt deze zorg niet onder fysiotherapeutische zorg en mag het niet als fysiotherapie in rekening worden gebracht (Bron NZa).

De praktijken en hun shockwave therapie vergoedingen

Alle aangesloten praktijken op deze site handelen exact volgens deze beschrijving. Indien de zorgverzekeraar aangeeft dat shockwave therapie desondanks niet wordt vergoed bij deze fysiotherapeuten, is het mogelijk om te wijzen op het document van de NZa over de rekening van de fysiotherapeut. Op pagina twee van dit document staat de tekst over shockwave therapie in combinatie met fysiotherapie. Indien de zorgverzekeraar na het zien van deze informatie de behandeling niet vergoed, kan de vraag gesteld worden waarom het beleid van het NZa niet wordt gevolgd. Uiteraard kan ook een melding hiervan worden gemaakt bij de NZa door telefonisch contact op te nemen (088 – 770 8 770), via hun digitale meldingsformulier of email (info@nza.nl).

kosten shockwave therapie

Kosten shockwave therapie verschillen gigantisch

Shockwave therapie is wellicht een van de beste oplossingen wanneer je met chronische pijn in je pezen of spieren te kampen hebt. Het is ondertussen aangetoond dat shockwave een veilig en efficiënt alternatief is voor klassieke methoden (bijvoorbeeld pijnstillers, bewegingsoefeningen en rust) bij heel wat spieraandoeningen en ontstekingen. Vooral bij kwetsbare gebieden zoals de knie, elleboog en hiel is shockwave een uitstekende oplossing. De kosten en vergoeding van shockwave therapie zit echter niet zo eenvoudig in elkaar als je denkt. Dit kan een behoorlijk obstakel om te beginnen met deze therapievorm. De praktijken die staan vermeld op shockwavetherapie.org krijgen een shockwave behandeling als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling gelukkig vergoed bij een aantal zorgverzekeraars.

Hoe zit het met de vergoeding?

Als je kijkt naar de efficiëntie en de noodzaak van shockwave therapie, dan zou je verwachten dat een degelijke zorgverzekering zo’n behandelingen wel vergoedt, maar niets is minder waar. De basiszorgverzekering in Nederland vergoedt shockwave therapie in geen enkel geval en de meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de behandeling eveneens niet, als de behandeling niet binnen een fysiotherapeutisch consult valt. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je shockwave therapie vergoedt zal krijgen bij praktijken die niet op deze site staan vermeld.

prijs voor een shock wave traject
behoorlijke kosten voor shockwave therapie bij andere praktijken
wat kost shockwave therapie
prijs per behandeling voor shockwave therapie bij niet aangesloten praktijken

Het kan ook anders!

Er zijn gelukkig wel enkele fysiotherapie praktijken die shockwave therapie opnemen in hun fysiotherapeutisch behandeltraject. Dit betekent dat er voor een eswt behandeling geen extra tarief geldt, dus een aanvullende verzekering voor fysiotherapie voldoende is. Deze praktijken zijn echter in de minderheid. Wil je dus dat je shockwave therapie kosten in combinatie met fysiotherapie vergoed worden, dan moet je goed uitkijken naar welke praktijk je gaat en welke aanvullende verzekering je neemt. Op internet vind je verschillende websites die een duidelijk overzicht geven van de verschillende zorgverzekeraars in Nederland. Daarbij staat telkens vermeld welke zorgverzekeraars welke dingen opnemen in hun vergoedingen.

Wat kost shockwave therapie in zo’n praktijk?

Feitelijk zijn de kosten nul euro als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten. Ben je niet in het bezit hiervan, dan heb rond de jaarwisseling altijd de kans om te veranderen van pakket of zorgverzekering. Overstappen van zorgverzekeraar is dus een heel reële mogelijkheid wanneer je wilt dat je toekomstige shockwave therapie sessies in combinatie met fysiotherapie vergoed worden. Sowieso loont het altijd de moeite om een kijkje te nemen naar mogelijke zorgverzekeraars die beter voor jou zijn, want dat kan je makkelijk enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Wat zijn de alternatieven?

We moeten ook vermelden dat er aanvullende verzekeringen zijn die shockwave therapie als alleenstaande behandeling vergoeden, dus niet in combinatie met een consult fysiotherapie. Zij hebben wel enkele voorwaarden. Zo geldt de shockwave vergoeding van enkele grote zorgverzekeraars in Nederland enkel wanneer een arts je doorverwijst naar de shockwave therapeut en wanneer de therapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Muscolo-skeletale Shockwave Therapie. Heb je een verzekeraar die shockwave therapie kan vergoeden, let dan zeker op die kleine dingen.

Waar vind ik een praktijk die de shockwave therapie kosten volledig vergoedt?

Je hoeft je behandelingen dus niet zelf te betalen bij praktijken die vermeld staan op deze site, als je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt. Eén van de uitgangspunten van deze site is om patiëntvriendelijk te zijn. Het kostenaspect is een belangrijk item. De patiënt betaalt maandelijks al genoeg premie voor zijn zorgverzekering. Extra kosten maken bij een fysiotherapeut is in dit geval  niet nodig. Om een goede aanvullende verzekering te vinden kun je bijvoorbeeld op deze site de polissen vergelijken.

Sommige praktijken in Nederland hebben het initiatief hebben genomen de patiënt tegemoet te komen en de kosten te beperken. Een overzicht per provincie vind je hier. Naarmate shockwave behandeling meer en meer autoriteit krijgt op medisch vlak, zal er misschien verandering in de vergoedingsstructuur komen. Vandaag de dag mag je echter verwachten dat je tussen de 100 en de 500 euro zal moeten betalen voor een volledig traject, wanneer je niet aanvullend hiervoor bent verzekerd.

Conclusie

Kies een praktijk in de buurt via deze website om er zeker van te zijn dat de shockwave therapie behandeling wordt vergoed. In elke provincie zijn er een aantal praktijken aanwezig.